Lov na srndaća | Capriolo Hunting Skip to main content

You are here

Lov na srndaća

Lov srndaća za neke lovce predstavlja posebnu draž. Srndać (Capreolus capreolus) je šumska životinja koja je uglavnom rasprostranjena na području centralne Evrope. Kada govorimo o njihovom izgledu, možemo reći da sam izgled srndaća ukazuje na skladno, vitko, i vrlo pokretljivo telo. Ova životinja se kreće hodom, kasom i skokom.

KAKO IZGLEDA SRNDAĆ

Letnja dlaka srndaća je riđastocrvena, dok im je zimska dlaka kestenjasto-siva. Na samom čelu srndaća se nalazi čeona žlezda koja mu služi za označavanje granica područja, dok se kod ženki, na njihovoj stražnjici nalazi jedna posebna žlezda koja je posebno aktivna u doba parenja. Srdnać je životinja koja ima veoma razvijeno čulo sluha i ukusa. Vid im je delimično slabo razvijen, s toga, srndać slabo zapaža kretanja koja se dešavaju u njegovoj okolini. Što se tiče parenja, ova životinja se pari u drugoj polovini jula i u prvoj polovini avgusta. Dešavaju se izuzetci, tako da je nekad period parenja čak u 11 mesecu. Mužjak prati srnu koja se pari i to traje 4 dana, a potom je napušta i traži drugu srnu. Na taj način se dešava da mužjak, za vreme perioda parenja, oplodi čak 4 do 5 srne. Staništa ove divljači su rubni delovi mešovitih šuma uz široke livade. Srneća divljač je vrlo adaptivna te se u nekim delovima može videti i sasvim blizu naselja i uz granice puteva.

NAČINI LOVA NA SRNDAĆA

Lovna sezona na srndaća traje od 15. aprila do 30. septembra. Srndać se najčešće lovi dočekom na livadama na koje pred veče ili u rano jutro dolazi na pašu. U vreme parenja, krajem jula i početkom avgusta lovi se tako što lovci oponašaju zov srne i na taj način vabe srndaća. Sredinom maja srndaći zaposedaju svoju teritoriju i vidljivo su zainteresovani za parenje. Početak parenja vreme je kada uzaludno tražimo i očekujemo srndaća na njegovoj teritoriji, jer on je već nekoliko kilometara udaljen i kruži oko srne koja ga mami mirisom. Do početka avgusta većina srna je oplođena, dok su srndaći još uvek u raspoloženju parenja i lutaju u potrazi za njom. Tada se susreću srndaći koji se udaljavaju dva kilometra jedan od drugog i to je prilika u kojoj ih možemo najlakše namamiti vabilicom.

ORUŽJE I MUNICIJA ZA LOV NA SRNDAĆA

Kakvim oružjem u lov na srndaća?

Kada bi želeli da sačinimo definiciju takvog odgovora, magična formula bi glasila: - Konfiguracija oružja za odstrel srndaća je afinitet i individualni izbor, koji zadovoljava alatke za odstrel i još po nešto. Pre svega, treba naglasiti da je zakonom određeno da se srneća divljač lovi se lovačkim puškama sa olučenim cevima za koje je poželjno da imaju optički nišan. Najmanji propisani kalibar je 5,6x41 mm, sa zrnom najmanje težine 3,5 gr.

Koji kalibar izabratu za lov na srndaća?

Izbor kalibra je takođe individualni izbor svakog lovca. Mali kalibri, u dijametru 5,6mm, preporučuju se vrsnim, iskusnim i sigurnim lovcima. U ovu grupu spadaju .222 rem., .223 win, .222 rem.mag. .22-250 rem., 5.6x50 r mag., 5.6x57, 7.62x39 i još po neki egzotični. Prethodno navedene prati i izraz ‘srneći kalibri’. Pomenute krasi ravna putanja zrna, dovoljna energija za odstrel ali i lagana zrna koja znaju biti problem kad naiđu na prepreke tokom leta. Pored toga, vetar im je glavni neprijatelj. Takođe, kod lošijih pogodaka, srndać zna ‘odneti’ hitac malih brzih projektila. Iako je životinja smrtno ranjena, potraga se zna odužiti u nedogled. Ranjavanje nikome nije potrebno. Trofejno grlo je izuzetno vredno, i zato, oprezno sa pomenutim mališanima koji, uzgred, prave i teška oštećenja na mesu divljači.

U drugu grupu možemo navesti sledećekalibre: 6mm.rem, .243 win., 6x70r, 6x62 freres, .25-06 rem., 6.5x55, 6.5x57 /i R verzija/, 6.5x65 rws, 6.5x68, .270 win., .270 wsm.

U treću grupu bi svrstali: 7-08 rem.,7x57 /i R verzija/, 7 rem.mag, 7x64, .280 rem., .308 win., 30-06 .

Dijametri zrna između 6 i 6.8 mm su najpodesniji za odstrel srndaća. Poželjno je da tačka upucavanja /”O”/ bude definisana između 180 i 220 metara. Pomenuta svojstva dozvoljavaju da se uputi besprekoran hitac do optimalnih 250 met ukoliko je to potrebno. Poznato je da srndać neće da se “namesti” baš uvek na 50 -100 met., naročito u Vojvodini.

Da ne zaboravimo, uvek plasirajte hitac sa oslonca. Sa čeke je to lako, dok sa zemlje uvek koristite štap ili tronožac za pirš. Ovakav lov zahteva besprekoran pogodak u plećku ili malo iza nje, još bolje. Pucanje iz ruke je rezervisano samo za daljine od max.80-100 metara i to iskusnim lovcima. Telesna masa srndaća varira od 20-30kg, maksimalno, i moramo biti svesni da je to lagana divljač. U glavnom, za prvu grupu je optimum od 3.5-4 grama težine zrna, za drugu grupu se kreće od 5.5-8,5 grama, dok je za treću dobar izbor od 8 - 9.7 grama. Proizvođača izaberite sami, u odnosu na vaša iskustva i poverenje. Presudan je oblik i tvrdoća zrna. Ako imate mogućnost izbora, koristite uvek delimično ekspandirajuća ili tvrda zrna. Prostrelna rana je izuzetno poželjna. Klasičan SP/Soft Point/ je dobar za dalje distance, dok na umerenim daljinama zna teško oštetiti mišićnu masu. Zato ga koristite ako bas morate. Klonite se municije čije zrno ima naziv ‘ballistic’, po običaju su to jako meka zrna. Preporuka je da se koriste i zrna sa velikim balističkim koeficijentom, poput BT / boat tail/ zrna kako bi maksimalno iskoristili prednost rezantnih kalibara koji imate.

Saveti, iskustva, interesantne stvari o lovu, ribolovu