Lov na štuku | Capriolo Hunting Skip to main content

You are here

Lov na štuku

lov_na_stuku
Ribolov

Štuka se pre svega hrani manjom ribom, što proizilazi iz njene prirode, kao grabljivice. Vreba skrivena među biljem u vodi i kada spazi plen, munjevito reaguje. Lovi ribe, rakove, žabe, ptice… Građa tela, snažno i veliko repno peraje joj omogućava veliku početnu brzinu, od čak 10m u sekundi. Omiljeni ulov su joj bolesne i povređene ribe koje ne pružaju veliki otpor, te na taj način povećava zdrav riblji fond u sredini u kojoj je nastanjena.
Sezona lova na ovu ribu ne prestaje gotovo preko cele godine, izuzev u vreme mresta. Vreme mresta štuke traje od februara do aprila. U tom periodu, štuka nije aktivna, ali u periodu od kraja avgusta, pa do početka mresta, prilika za trofejni ulov je velika.
Lov na štuku se vrši uglavnom varaličarenjem, kao i živim ili mrtvim mamcem, ili mušičarenjem.
Koristite trokraku udicu odgovarajuće veličine, i kupujte samo najkvalitetnije. Na ovu ribu kreće sa kvalitetnom opremom, birajte štap i mašinicu najboljeg kvalilteta. Štap za lov na štuku, zbog sigurnijeg manevrisanja i daljeg zabačaja, trebao bi da je duži.
Štuku možete pronaći u manjim uvalama i krivinama. U rekama i u stajaćoj vodi, je podjednaka mogućnost pronalaženja štuke. Obično se kreće tamo gde tekuća voda povremeno prodire posle obalskih kiša. Štuka voli “strana tela” u vodi (grane ili srušeno stablo koje je završilo u vodi), gusto bilje (žbunje i alge), podvodne trske ili trave. Tako skrivena najlakše vreba plen. Ukoliko se oseti na nekoj teritoriji ugroženo, štuka može jako dugo vremena da bude neaktivna.

Saveti, iskustva, interesantne stvari o lovu, ribolovu