Lov na fazana | Capriolo Hunting Skip to main content

You are here

Lov na fazana

Fazan je relativno krupna i snažna ptica, a kako lovci vole da kažu „tvrda na ranu“.

Tvrda na ranu, jer se neretko dešava da pogođen fazan odskoči od zemlje i velikom brzinom pobegne u gustiš.

Kako biste uspešno lovili fazana potreban je (ali ne i neophodan) dobro utreniran pas koji će naterati pticu da poleti ali i veština lovca pošto se u fazana puca isključivo u letu.

Postoje tri načina u lovu na fazana, a to su:
pretraživanjem uz pomoć psa, 
pogonom i 
prigonom. 

Način lova pretraživanjem uz pomoć psa može biti grupni ili pojedinačni dok su ostala dva načina lova isključivo grupna i to iziskuje dodatne mere opreza jer se učešćem više lovaca u grupi i opasnost za ugrožavanje njihove bezbednosti povećava. .

Pretraživanjem uz pomoć psa

Lov na fazana pretraživanjem uz pomoć psa se može odvijati pojedinačno ili u grupi kada se za pretraživanje koristi jedan pas a u grupi ide više lovaca. Za ovakvu vrstu lova preporučljivo je koristiti psa ptičara a najbitnije je da je da bude dobro dresiran kako ne bi otišao predaleko od lovaca. Fazan je ptica koja ima ustaljene navike kojih se i drži, te je lov najbolje prilagoditi njima.  Ukoliko se u lov ide u ranim jutarnjim satima fazana treba tražiti na pašnjacima i livadama gde odlazi na jutarnje hranjenje. U mesecima lova fazani se zadržavaju na ivicama polja, uz dobro obrasle kanale i u blizini šuma jer ih uzbune glasovi lovaca i lovačkih pasa. Kako dan odmiče i fazani se tako povlače sve dublje u skrovitije predele kako bi pronašli zaklon. Neretko se dešava da u lovnim mesecima fazani promene svoje navike i izlaze kasnije na hranjenje kako bi izbegli moguću opasnost. Prilikom otkrivanja fazana, pas zauzima vrlo karakterističan stav i jasno stavlja do znanja lovcu da je pronašao divljač. Prilikom uzleta, fazan ispušta glasan, karakterističan zvuk.

Lov pogonom

Lov pogonom se najčešće radi u grupi gde se lovci podele na pogoniče koji podižu divljač i one koji odstreljuju divljač. Oni koji podižu divljač se kreću dogovorenom maršutom u lovištu održavajući liniju kretanja i međusobni razmak. Preporučljivo je da se između njih nalazi jedan iskusniji lovac koji vodi računa o držanju linije i rastojanja, kako ne bi smetali lovcima. Razmak između lovaca koji odstreljuju bi trebao biti 40 do 50 metara. Na razmak između lovaca najviše utiče predeo na kom se lovi kao i vidljivost . Ovakav način lova je efikasniji u preglednijim predelima gde lovac ima prilično vremena da se namesti pre hitca.

Lov prigonom

Princip ovakvog načina lova razlikuje se u tome što su lovci koji su spremni za odstrel postavljeni na čeke a divljač se diže prema njima. Prigon se može obavljati u jednoj liniji ali je dosta efikasniji kada se vrši u glavnoj liniji i sa dva bočna krila. I kod ovog načina lova najbolje je loviti psima rase ptičara koji su dobro dresirani. Bez dobro obučenih pasa kod ovakvog načina lova često se desi da ranjeni fazan uspe na nogama da pobegne i zavuče se u neko šipražje gde ga je nemoguće loviti. 

Saveti, iskustva, interesantne stvari o lovu, ribolovu